Eldöntendő kérdések

Az emberi és állati lelkek közös feladata, hogy jobban megértsük, és a lelki fejlődésben támogassuk egymást. A kutyáknak ebben kiemelt szerepe van, hiszen egyre többen élnek velük együtt az emberi élettérben. A legtöbb embernek azonban kevés a tudása és az információja ahhoz, hogy jól tudjanak együtt élni a kutyákkal - és ne teremtsenek ezzel például újabb karmát.

A közösségi portálok, az internet a jó idő beköszöntével rendre ontják a cukibbnál cukibb kölyökkutyás képeket. Ezért is természetes, hogy sokan kacérkodnak a gondolattal, hogy vásároljanak vagy befogadjanak a családjukba egy kutyát. Ám ahhoz, hogy ez valóban örömteli együttlét legyen, fontos alaposan átgondolni és mérlegelni néhány dolgot, hiszen ez a döntésünk tíz-tizenhét évre szól.

Érdemes átgondolni, sőt: érdemes kipróbálni, mi mindenben változik, változhat az életünk, ha egy kutya is belekerül. Különösen akkor, ha először történik velünk ilyesmi, és korábban még egy aranyhörcsögünk sem volt.

Ha például a kutya lakásba kerülne, még a döntés előtt érdemes néhány napig, naponta háromszor rövid sétákat tenni. Az állatorvosok javaslata ugyanis az, hogy hat-nyolc óránként tegyünk egészségügyi sétát a kutyával - és ezt bizony minden nap csinálni kell, nincs szabadnap vagy betegállomány. Ráadásul javasolt, hogy legalább az egyik séta ideje fél-egy óra legyen, és a többi se csak egy-két percig tartson. Hiszen ilyenkor a kutyának nemcsak testileg kell kimozognia magát, nemcsak a dolgát kell elvégeznie, hanem a szaglászással, macskák és egyéb fenevadak utáni nyomozással az agyát is fárasztania kell - hogy aztán békésen tudjon majd pihenni a lakásban. Vagy éppen a kertben - hiszen a kerti kutyáknak is szükségük van a sétára, új ingerekre.

Egy kutya nagyjából fél éves korára lesz szobatiszta. Fontos kérdés, hogy tudjuk-e vállalni a szobatisztaságra szoktatás időszakát? Ez ugyanis nem sétagalopp, hiszen a kölyökkutya még nem tudja visszatartani a dolgát, és tanítani is kell a szobatisztaságra. És addig bizony a felmosórongy, a félig-meddig eltalált kutyapelenka és a fertőtlenítő aranyháromszögében telnek a napjaink. Egy biztos: a kutya nem akar ezzel rosszat - ha nem sikerül elsőre, másodikra, sokadikra, amit várunk tőle, semmiképpen sem szabad bántani.

Egy kutya nem feltétlenül luxuscikk - de az tény, hogy vannak vele költségek, időnként nem is kevés. Át kell gondolnunk, belefér-e a családi költségvetésbe, hogy a kutyánk minőségi ételt, megfelelő orvosi ellátást, és az életéhez szükséges egyéb felszereléseket kaphasson.

Ha sokat utazunk, tudnunk kell, hogy a kutyákat nem mindenhol látják szívesen - bár szerencsére az utóbbi időben sokat javult a helyzet ezen a téren. Ha kutyával szeretnénk utazni, az sem mindegy, hogy ő bírja-e egyáltalán az utazást - ez a fajtától is függ. Ha nem jön velünk, akkor az a kérdés: tudunk-e számára megfelelő elhelyezést biztosítani - tartsuk észben, hogy egy kerti kutyaház és egy vödör víz NEM tekinthető megfelelőnek hosszabb távollétünk idejére.

Kutyával élni rendkívül intenzív élmény, és igazi öröm. Egy gyerek fejlődésének is nagyon jót tesz, mert egy igazi barátot kap, akivel megtanulhatja, mit jelent a felelősségteljes gondoskodás. De nem szabad elfelejteni, hogy mindez kötelességekkel is jár - hiszen a kutya nem egy dísztárgy, nem egy plüssjáték, amit betehetünk a szekrénybe, ha meguntuk. Közös élet, közös tevékenységek - ez vár ránk egy kutyával, annak minden örömével és teendőjével együtt.

Ha meghoztuk a döntést, alaposan átgondolva mindent, akkor egy nagyszerű kaland kezdődhet az életünkben, amelynek első lépése az, hogy a leendő kutyánkkal megtaláljuk és kiválasszuk egymást.

Következő cikkünkben erről lesz szó.

Írta: Török-Hajzer Márta